Header image  
Bedre fysisk og mental helse!
 
 
 
 
 

 
 

Gurkemeie med Curcumin:
Mye mer enn bare et Krydder!

Innholdet i denne artikkelen er ikke ment å erstatte legekonsultasjon ved sykdom og er basert på forskning rundt gurkemeie og curcumin generelt. Oppsøk alltid hjelp fra fagpersonell dersom du er syk eller uvel. Sist oppdatert: 04.03.2018

Temaoversikt for HealthierEurope.info sin gurkemeie artikkel:

01. Hva er Gurkemeie (Curcumin longa) og har det effekt?
02. Hva er Curcumin fra Curcumin longa?
03. Curcumin, Slanking og Diabetes
04. Curcumin, Kreft og Biotilgjengelighet
05. Curcumin, Inflammasjoner, Smerter, Revmatisme og Leddgikt
06. Gurkemeie / Curcumin, Infeksjoner, Sykdom og Demens (Video)
07. Curcumin, Hjerte Karsykdom og LDL kolesterol
08. Curcumin og Fordøyelse
09. Curcumin og Galle
10. Curcumin og Tarmsykdom
11. Noen av Helsefordelene til Gurkemeie og Curcumin
12. Hvem kan Bruke Gurkemeie eller ta Curcumin?
13. Curcumin Kapsler fra Gaia Herbs, økologisk gurkemeie krydder og Weight Balance for Vektkontroll med Økologiske Urter


01. Hva er Gurkemeie (Curcumin Longa) og har det effekt?

Gurkemeie (http://no.wikipedia.org/wiki/Gurkemeie) er et populært krydder også kjent under andre navn som gurkemeje, kurkuma, turmeric, curcumin og indisk safran. Gurkemeie (Curcuma longa) stammer fra Sør-India og Indonesia, og er siden eldgammel tid blitt brukt som smakstilsetning, som fargestoff i tekstiler og som medisin. Gurkemeie tilhører ingefærfamilien og benyttes ofte som farge erstatning for safran og er en av hovedingrediensene i karri. Karri pulver, som brukes mye i det indiske kjøkken, består i hovedsak av gurkemeie og andre krydder som koriander, bukkehorn og sort pepper.

Gurkemeie har lenge vært omtalt for sine betennelseshemmende egenskaper. Nå får også den virksomme urten omtale for andre beskyttende egenskaper, som for eksempel mot fedme og kreft. Og med over 6000 publiserte studier er det kanskje ikke så rart at gjenngående helseeffekter får mye oppmerksomhet. Enkelte hevder at dokumentasjon nå er så omfattende at det er grunnlag for påstå et curcumin og andre ekstrakter fra gurkemeie kan erstatte opptil 15 ulike medisiner innenfor smerter / leddsmerter, inflammasjon, depressjon, kreft, diabetes og kolesterol.

Det betyr ikke at du som tar kosttilskudd med curcumin eller andre ekstrakter fra gurkemeie vil kunne oppnå spesifikke helseeffekter. Mye av forskningen som er gjort er utført i testrør, noe er dyreforsøk og de fleste studier som er utført er ikke direkte overførbare til mennesker. Ingen av tilskuddene vi nevner på denne siden er vist i uavhengige kliniske studier å kunne gi noen som helst form for spesifikk helseeffekt. Flere av dem har mange fornøyde kunder, men det finnes ingen garanti for at du vil oppleve ønsket effekt fra noen av dem. Noen ganger må man prøve å feile litt for å finne riktig kosttilskudd, og andre ganger så er ikke gurkemeie eller curcumin riktig løsning selv om kanskje noen andre sier at de er fornøyd med et slikt tilskudd.

I Norge fikk curcumin spesielt oppmerksomhet i Hjemmet nr 48/2010. I omtalen ble det blant annet lagt vekt på at gurkemeies aktive virkestoffer potensielt kan bekjempe fedme, spesielt ved inntak av sammen med fet mat.

På denne siden får du vite mer om gurkemeies påståtte positive egenskaper på helse og livskvalitet. Du finner også gode tips til hva som hva du enventuelt bør passe på for å motvirke den lave biotilgjengeligheten til curcumin. Det er dog ingen garanti for at kroppen din vil kunne ta opp curcumin og gi noen form for helseeffekt. Det kan være avhengig av hvilke tilskudd du tar, personlige faktorer og om curcumin i det hele tatt tas godt nok opp i kroppen til at er i stand til å merke noe du vil definere som en positiv helseeffekt. Les videre for å oppdage hvilke curcumin kapsler som hevder å gi best opptak og som påstår å sikrer at curcumin forblir i kroppen opptil 5 ganger lengre for maksimal helseeffekt. I tillegg vil vi gi deg en god grunn til å ikke velge dette curcumin tilskuddet....


02. Hva er Curcumin fra Curcumin Longa?

De mest kjente virkestoffene i gurkemeie kalles curcuminoider, og det er disse som gir gurkemeie dens intense gule farge. De viktigste curcuminoidene i gurkemeie sies å være curcumin, demethoxycurcumin og bisdemethoxycurcumin, som alle i testrør har vist seg å være svært kraftige antioksidanter og anti-inflammatoriske stoffer.

Blant disse er curcumin best dokumentert og mest brukt. Denne artikkelen vil derfor fokusere på de positive helseeffektene som forskning nå forbinder med virkestoffet curcumin i gurkemeie. Men vi presiserer igjen at mye av forskningen som er gjort på curcumin ikke kan direkte overføres til mennesker og det er dermed ingen garanti for helseeffekt til tross for lovende studier.


03. Curcumin, Slanking og Diabetes

Et måltid som inkluderer gurkemeie vil føre til mindre vektøkning enn et måltid som mangler det gule krydderet, men ellers består av akkurat de samme ingrediensene, mener forskerne. Ifølge funnene, rapportert i fagtidsskriftet Journal of Nutrition, ser det ut til at curcumin, som er det viktigste virkestoffet i gurkemeie, undertrykker vekst av fettvev hos mus og fettceller fra mennesker. Dette gjør plantestoffet ved å hindre dannelsen av nye blodårer som gjør det lettere for fettvev å spre seg – som igjen fører til vektøkning.

I tillegg anbefales curcumin innen alternativ medising mot diabetes fordi både vekt, metabolisme og blodsukker hevdes å reguleres naturlig ved inntak av curcumin. Dette gjør i tilfellet også gurkemeie ekstrakt aktuelt som ingrediens i slankeprodukter.


04. Curcumin, Kreft og Bioperine for Økt Biotilgjengelighet med en Unik Løsning fra Solgar som Hevdes å Gi Bedre Opptak

I følge NRK viser forskning fra Cork Cancer Research Center at curcumin fra gurkemeie ødelegger enkelte kreftceller. Studiene viser at curcuminen ikke bare dreper kreftcellene, men får også kreftcellene til å begynne å fordøye seg selv. Noe som i tilfelle er dokumentert i laboratorium og enda ikke påvist hos mennesker.

Dette stod i Hjemmet NR 48/10 om grukemeie og kreft med helhetsmedisiner og spesialist i indremedisin Alan Fjelstrup:
"Noe av gunnen til at forskere for en del år siden begynte å interessere seg for gurkemeie, er den lave forekomsten av visse krefttyper i India. For eksempel har en vestlig mann tyve ganger så stor sjanse for å utvikle prostatakreft som en inder."

"Studier viser at curcumin både kan forebygge og hindre sprening av flere typer kreft. Ved å motvirke dannelsen av blodkar i kreftsvulster vil curcumin også kunne hindre at svulsten vokser. Særlig har curcumin vist seg å hemme utviklingen av tykktarmskreft og brystkreft. Curcumin har også vist lovende effekt mot viruset som utløser livmorhalskreft."

"- Det utrolige ved curcumin er at det har direkte effekt på kreftcellenes interne kommunikasjon, sier Allan Fjelstrup. - Å tilføre curcumin er som å stikke en kjepp i hjulene for cellenes utvikling. Det fører til at cellene må gå i dvale, eller enda bedre, at de setter i gang med å ødelegge for seg selv. At alt dette forårsakes av et naturlig stoff, helt uten bivirkninger, er utrolig."

Legg merke til at uttalelsene til indremedisiner Alan Fjelstrup trolig referer til laboratoriestudier og effekter som enda ikke er påvist hos mennesker. Han referer heller ikke til et spesifikt kosttilskudd, men forskningen som gjøres på curcumin i laboratorier verden over.

William Li presenterer i "Can we eat to starve cancer?" en ny måte å tenke på kreftbehandling: Anti-angiogenesis. Denne typen kreftbehandling fokuserer på blodkarene som mater kreftsvulsten og mat og kosttilskudd som hemmer karnydanning (angiogenese, kreftmedisin basert på anti-angiogenesis er nå lansert). William Li har testet ulike urter, krydder og grønnsaker for å se hvilke som inneholder de beste angiogenesehemmerene og gurkemeie var naturlig nok en av de mest potente. Her kan du se norsk tekstet versjon av TED presentasjonen som omhandler anti-angiogenesis: William Li: Kan vi spise for å sulte kreft?

Laboratorieforsøk har også vist at curcumin potensielt kan øke effekten av cellegift i tillegg til å reduserer antallet cellegiftresistente celler. Videre knytes curcumins påståtte kreft beskyttende effekt til dens evne til å dempe inflammasjoner i laboratorie. Kroniske betennelser og infeksjoner har lenge vært knyttet til økt risiko for ulike former for kreft. Kroniske infeksjoner dreper forresten flere enn kreft, men i tillegg viser nyere forskning i følge VG at infeksjoner kan stå for så mye som ett av seks krefttilfeller. Curcumins påståtte evne til å redusere infeksjoner og motvirke tumorangiogenese (dannelsen av nye blodkar hos kreftsvulster) er nok noe av årsaken til at curcumins populæritet har gått til himmels både i Norge og internasjonalt i forbindelse med støtteterapi ved ulike former for kreft. Det betyr naturlig nok ikke at gurkemeie eller curcumin har noen som helst effekt på kreft, men at enkelte velger å ta det som støtteterapi sammen med annen kreftbehandling i håp om at det kan være til hjelp.

Grunnet kreftfaren fra infeksjoner kan også betaglukaner være aktuelt for alle som ønsker å forbygge eller bruke støtteterapi i kreftbehandlingen. ImmiFlex inneholder Biothera betaglukaner som i tillegg til å aktivisere immunforsvaret mot enkelte infeksjoner (klinisk dokumentert), potensielt også kan hjelpe immuncellene å gjennkjenne kreftsvulster. Den engelske Biothera animasjonen viser effekten av beta glucan på cellenivå. Klippet viser imprime PGG betaglukaner fra Biothera brukt i immunterapi med monoklonale antistoffer. Dette er en medisin som i en rekke kliniske studier har vist lovende resultater og gis intravenøst. Det betyr ikke at oralt inntak av betaglukan kosttilskudd har samme effekt, men det er populære kosttilskudd hos dem som ønsker at immunforsvaret skal fungere optimalt. Du finner mer informasjon om det og forskning på betaglukaner via www.betaglukaner.no

Curcumin sies også å ha en detox effekt i kroppen og sies å kunne delvis nøytralisere den negative effekten fra enkelte kreftfremkallende stoffer.

Det er gjort mange studier på curcumin og kreft med lovende resultater i alle stadiene i utviklingen av kreft og i behandlingen av kreft. Flere studier viser også til curcumins beskyttende egenskaper mot flere ulike kreftformer. Det er allikevel viktig å få frem at dette stort sett er laboratorieforsøk og at curcumins biotilgjengelighet er svært begrenset. Et godt tips for bedre opptak og biotilgjengelighet i følge Solgar selv er Solgar Full Spectrum Curcumin, men det er dessverre også en god grunn til å ikke velge dette curcumin tilskuddet. Gurkemeie tilskuddet til Solgar inneholder "polysorbat-80" som konsistensmiddel, noe som potensielt er et dårlig valg for tarmen, i alle fall i følge denne artikkelen publisert i DB: "Konsistensmidler en ukjent helserisiko?".

Solgar Full Spectrum Curcumin innolder mindre curcumin enn andre curcumintilskudd, men det er 3 viktige forskjeller på curcumin tabletter og Solgar Full Spectrum Curcumin som de hevder gir økt "effekt":

1. Curcumin er fettløslig, men taes dårlig opp i kroppen og har ekstremt lav biotilgjengelighet alene. Ofte er curcumin kapsler og tabletter tilsatt bioperine (pepperekstrakt) for å øke biotilgjengeligheten med opptil 20 ganger. På denne måten hevdes det mulig å få en reell helseeffekt dersom konsentrasjonen og mengden curcuminer er høy nok.  Det som er den unike fordelen med Solgar Full Spectrum Curcumin derimot er at de har fått til å omdanne curcumin innholdet fra fettløslig til vannløslig. Solgar curcumin er fettløselig ved hjelp av miceller, små mikroskopiske partikler som i dette tilfellet omgir curcuminoidene og eliminerer problemstillingen med lav biotilgjengelighet. Dette fører til at curcuminet ikke møter de samme barierene som hindrer opptaket av curcumin i kroppen. Noe som gir mye hurtigere opptak av virkestoffene med hele 185 ganger bedre biotilgjengelighet enn vanlig curcumin ekstrakt. Et Klinisk studie i regi av Solgar viser at du må ta opptil 74 x 100mg kapsler standard curcumin ekstrakt for samme nytte av curcuminet som i 1 Solgar kapsel.

2. Solgar Full Spectrum Curcumin gir deg mer effekt for pengene enn noe annet curcumin produkt på det Norske helsekost markedet og tas opp nesten 7 ganger hurtigere enn curcumin i blodet. Fortutsatt at deres egen omtale av tilskuddet er til å stole på.

3. I motsetning til de fleste andre kosttilskudd som kun er sammensatt med ingredienser det generelt har blitt forsket mye på, er det gjort konkrete studier på Solgar sin løsning. Helsekostproduktet fra Solgar inneholder også ren gurkemeie for hele spekteret av nyttestoffer i krydderet. Det kan gi bedre vilkår for effekt og akn være bedre for magen enn kun konsentrert curcumin (polysorbat-80 passer kanske ikke inne i denne argumentasjonen). En annen påstått fordel er at Solgar Full Spectrum Curcumin forblir i blodet i over 24 timer, mens andre curcumin produkter, selv med pepperekstraktet bioperine, kun varer i rundt 5 timer og gir dermed langt mindre effekt over kortere tid.

Her finner du gurkemeie produkter fra AltShop. Legg spesielt merke til "Functional Greens Weight Balance" med økologiske urter sammen med økologisk gurkemeie og curcumin ekstrakt, økologisk gurkemeie krydder og "Gurkemeie Supreme" fra Gaia Herbs som også er økologisk og basert på superkritisk ekstrakt fra sort pepper, curcumin og gurkemeie (og naturligvis fri for polysorbat-80).

I forbindelse med kreft anbefales det å lese mer om ImmiFlex med Wellmune betaglukaner for immunforsvaret og Vitamin D3. Hos Altshop kan du lese mer om økologisk hvetegress som blant annet er rik på enzymer, klorofyll og "vitamin B17".


05. Curcumin, Inflammasjoner, Smerter, Rematisme og Leddgikt

I laboratorieforsøk har man vist at curcumin ekstrakt fra gurkemeie virker på alle enzymer som forårsaker betennelser i kroppen. Til sammenligning blokkerer aspirin kun ett av enzymene som forårsaker betennelse. Denne unike egenskapen har gjort at gurkemeie ofte omtales som ”naturens kortison”, helt uten bivirkninger. Svært mange pasienter hevder å ha sluttet helt med kortison og andre medikamenter til fordel for naturprodukter med gurkemeie. Pasientgruppen som nå går over til naturlig behandling fremfor kjemiske preparater, eller naturprodukter i kombinasjon med kjemiske preparater, ser kun ut til å øke i omfang. Med tanke på alle bivirkningene slike medikamenter ofte fører med seg er det naturlig at mange lar seg friste når de hører om bivirkningsfrie alternativer. Men legge merke til at det er ingen garanti for at dette virker for deg og tar du medisiner bør du alltid rådføre deg med lege før du tar nye naturprodukter.

Curcumin og gurkemeie har vist seg i kliniske studier å ha like god eller bedre betennelseshemmende effekt, enn de NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske midler) curcumin har blitt sammenlignet med, og det uten bivirkningene. Den naturlige evnen til å redusere inflammasjoner ser ut til å være hovedårsaken til at curcumin og gurkemeie ofte hevdes å fjerne eller sterkt redusere smerter i ledd og muskler. Dette gjelder spesielt for alle som plages av ulike former for gikt og hos idrettsutøvere som er rammet av treningsskader.

- De fleste behandlingsmetodene av leddgikt går på å dempe smertene. Det interessante med gurkemeie er at det reduserer symptomene, sier doktor John Innes ved Bristol University. Han får støtte av lege Roald Strand ved Kilden Helse i Oslo i følge en artikkel fra DinSide.no

Ved den uheldige kombinasjonen av leddgikt/overvekt anbefaler vi å se nærmere på Weight balance, som er en del av Altshop sin nyutviklede økologiske urtetilskudd serie Functional Greens. Den inneholder synergistiske urter for å hjelpe kroppen regulere fettforbrenningen, energiomsetningen i cellene, hormonnivåer, sultfølelsen, blodsukkernivået og insulinfølsomheten. Dette er kritiske faktorer for vektreduksjon og forebygging av overvekt sammen med et god kosthold. Urtetilskuddet passer også sammen med en ketogenisk diett (ketogenic diet, ofte anbefalt i forbindelse med kreft).

I forbindelse med smerter i ledd og overvekt kan for eksempel Weight balance, som inneholder relevante urter som ingefær, fullspektrum gurkemeie og 250mg curcumin sammen med pepperekstrakter, kombineres med inntak av økologisk gurkemeie i form av krydder i mat.

For mer om studier gjort på gurkemeie, curcumin og inflammasjon kan vi anbefale å lese Foods That Fight Osteoarthritis & Inflammation på NutritionFacts.org


06. Gurkemeie, Curcumin, Infeksjoner, Sykdom og Nevrodegenerative Sykdommer som Parkinsons og Alzheimers (Video)

Flere studier har bekreftet at curcumin og de eteriske oljene fra gurkemeie kan ha antibiotisk, antiparasittisk og antiviral virkning.  Gurkemeie hevdes med andre ord å kunne bære nyttig mot flere former for bakterier, parasitter, sopp og virus. Dette gjør at curcumin kan være et aktuelt tilskudd sammen med Vitamin D3 og betaglukaner for å styrke immunforsvaret og holde seg frisk.

En av parasittene gurkemeie sies å hjelpe mot er malaria parasitten. Forsøk med mus smittet med malaria viste at 5 daglige doser med Karri reduserte antall parasitter i blodet deres med over 80 prosent.

I laboratorieforsøk viser det seg at curcumin hjelper å regulere cellene ved å sette seg inn i cellemembranene. Det er denne egenskapen som blant annet gjør at cellene blir mindre mottakelig for både infeksjoner og kreft i følge en studie som ble publisert i American Chemical Society i mars 2009.

Fordi curcumin blokkerer en rekke betennelsesfremmende signalstoffer har forskere også funnet ut at gurkemeie kan beskytte mot ulike former for influensa, inkludert svineinfluensa. Dette fordi viruset enkelt fortalt trenger flere av signalstoffene curcumin blokkerer for å formere seg.

I laboratorieforsøk er det vist at gurkemeie sine curcuminoider, curcumin og bisdemethoxycurcumin, trolig begge hindrer amyloid proteinpest som mistenkes for å være en av årsakene til demens. Amyloider er ikke-oppløselige, fiberaktige proteinansamlinger som klumper seg sammen i hjernecellene hos pasienter med Alzheimers. Ifølge professor Murali Doraiswamy fra University of North Carolina har personer som spiser curry én til to ganger i uken redusert sjanse for å bli demente. Doktor Gregory M. Cole fra University of California Los Angeles uttaler etter ett av studiene han medforfattet, at resultatene tyder på at curcumin både kan behandle Alzheimers og redusere risikoen for å utvikle sykdommen. Det er dog så langt vi kjenner til ikke utviklet noe medisin på dette området enda og du kan ikke forvente denne effekten med å ta kosttilskudd etter det vi kjenner til.

I videoen nedenfor får du høre om et curcumin studie fra 2012 på nevrodegenerativ sykdommer utført av forskere fra Michigan State University som ble publisert i Journal of Biological Chemistry. De oppdaget at curcumin er i stand til å hindre den ødeleggende dannelsen av alpha-synuclein protein (en forløper til amyloid protein), som er det første trinnet i mange nevrodegenerative sykdommer som Parkinsons og Alzheimers sykdom.

Curcumin befinner seg i en utvalgt gruppe av forbindelser som er i stand til å krysse den skjøre blod-hjernebarrieren og påvirke biokjemiske og elektriske aktiviteter i hjernen. Gurkemeie derivatet curcumin har vist en unik mulighet til å forhindre klumper eller aggregering som fører til sykdomsutvikling av nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers og Parkinsons sykdom.

En utfordring er riktig nok at curcumin ikke ser ut til å penetrere like godt blod-hjernebarrieren hvor den ødeleggende dannelsen av alpha-synuclein protein alt har startet. Det er derfor noe usikkert hvor effektivt curcumin kan fungere som behandlingsform, samtidig gir det en indikasjon på at curcumin kan fungere bedre som forebyggende på nevrodegenerative sykdommer. Utfordringen ligger som tidligere nevnt i at curcumin i sin naturlige form har svært lav biotilgjengelighet og i liten grad tas opp i kroppen. Heldigvis har forskere som programlederen også nevner i klippet nedenfor oppdaget at pepper (da konkret bioperine, et konsentrert og patentert ekstrakt fra sort pepper) dramatisk øker biotilgjengeligheten til curcumin.

For å dra best mulig nytte av gurkemeie sine helseeffekter i matlaging anbefales det å bruke olje, helst extra virgin kokosolje som også sies å kunne være til hjelp ved demens (udokumentert, men det finnes mange tilhengere av kokosolje), sammen med sort pepper. Varm opp krydderne i oljen eller sausen i minst 10 minutter før servering. Curcuminet skal da bli vesentlig mer biotilgjengelig.

Video: Curcumin fra Gurkemeie for Alzheimers & Parkinsons Sykdom (engelsk)

 

07. Curcumin, Hjerte Karsykdom og LDL Kolesterol

Curcumin sies også å ha en positiv effekt på hjerte/karsystemet som omfatter senkning av kolesterolnivåene og det hindrer blodplatene i å klebe seg sammen. For kraftig sammenklebing av blodplater er involvert i en rekke sykdommer som åreforkalkning, hjertesykdommer, astma og betennelsestilstander.

I motsetning til fermentert rød ris brukt i det kolesterolsenkende naturmiddelet Hypocol, virker ikke curcumin på enzymene som produserer kolesterol i leveren. Curcumin sin kolesterolsenkende effekt kommer i følge studier fra dens evne til å blokkere et tarm- og lever protein sentralt i kroppens kolesterol absorpsjon. Studiene indikerer at curcumin kan redusere kolesterol absorpsjonen med opptil 40 prosent. Proteinet curcumin virker på går under navnet NPC1L1 og er for øvrig det samme proteinet kolesterolsenkende medisiner med virkestoffet ezetimib virker på, som for eksempel kolesterolmedisinene Ezetrol og Inegy (sistnevnte med både ezetimib og simvastatin).

Studier indikerer at curcumin både har en nedregulerende effekt på LDL kolesterolnivået i blodet og beskytter mot oksidering av LDL kolesterol. Oksidering av det ”farlige” LDL kolesterolet er en sterkt medvirkende faktor ved åreforkalkning (aterosklerose).

For personer med høyt kolesterol, som ikke ønsker å benytte kolesterolsenkende medisiner basert på syntetiske statiner, kan curcumin sammen med andre naturprodukter som virker på kolesterolnivået potensielt være et alternativ, gjerne sammen med Kolestrol Kontroll Ayurvediske urter fra Organic India.

NB! Tar du statiner bør du rådføre deg med lege for å se om det finnes naturlige alternativer. Hvis ikke er det for alle som tar statiner veldig viktig å ta Q10, eller helst Ubiquinol sammen med vitamin K2 og selen for å begrense de negative (og potensielt dødlige) bivirkningene fra statiner, som blant annet sies å kunne lede til svakere hjertemuskulatur.

Curcumin har vist seg i studier å kunne virke beskyttende mot ulike leverskader, blant annet fra høyt alkoholinntak. Siden det hevdes at curcumin kan beskytte og virke styrkende på leveren kan det gule naturmiddelet være et godt valg for personer med nedsatt leverfunksjon og som ikke kan benytte statiner, konsulter eventuelt med lege.


08. Curcumin og Fordøyelse

Curcumin sies å ha en rekke gunstige virkninger på fordøyelsessystemet, blant annet mot tarmgassproduksjon. Det sies å kunne dempe tarmkramper og øke utskillelsen av fordøyelsesenzymer. Gurkemeie og curcumin hvedes også å øke innholdet av slimstoffer i magen og beskytte mot sårdannelse. Det er verdt å merke seg at gurkemeie er godkjent av tyske helsemyndigheter som behandling for fordøyelsesproblemer, primært fordi den stimulerer utskillelsen av galle fra galleblæren.

Enkelte kan oppleve at magen ikke alltid er like glad i rene curcumin tilskudd og at tilskudd som inneholder både curcumin og fullspekltrum gurkemeie er mer behagelig og virker bedre på fordøyelsen. Weight Balance er et godt eksempel for deg som har utfordringer med fordøyelsen ettersom urtetilskuddet også inneholder bla ingefær, Mariatistel, Artisjokk, Løvetann, Magnesium Laktate og B kompleks som alle virker synergistisk sammen med resten av ingrediensene på mage og fordøyelse i lag med curcumin, pepperekstrakter og fullspektrum gurkemeie. Flere av de nevnte urtene stimulerer også produksjonen av gallesyre og Weight Balance er satt sammen av økologiske urter som er ment å kunne gi bedre blodsukkerkontroll.


09. Curcumin og Galle

Curcumin er et aktivt galledrivende stoff som sies å kunne øke utskillelsen av gallesyre med omkring 100 prosent avhenging av dosering. I tillegg til å øke gallens sekresjon av gallesalter, kolesterol og bilirubin, øker curcumin også oppløseligheten til gallen. Dette kan hindre dannelse av gallestein. Det er sagt at det er færre tilfeller av gallestein i India, noe som man tror skyldes inntaket av gurkemeie i maten. Til tross for dette skal personer med gallesten kun ta gurkemeie utover vanlig bruk i maten i samråd med lege, dette fordi økt utskillelse av gallesyre potensielt kan forverre tilstanden. Også personer utsatt fra nyrestein bør kanskje være forsiktig med curcumin og gurkemeie i følge NutrionFacts.org


10. Curcumin og Tarmsykdom

Arvelig polypose er en sykdom som karakteriseres ved utvikling av hundrevis av godartede svulster i tykktarmen som kan føre til tykktarmskreft. Regresjon av slike svulster kan oppnås med bruk av betennelsesdempende medisiner. Forskere har imidlertid også evaluert effekten av tilskudd med curcumin og quercetin. Fem pasienter med arvelig polypose som allerede hadde operert bort deler av tarmen, fikk 480mg curcumin og 20mg quercetin tre ganger daglig. Alle fem hadde redusert antall polypper og størrelse i forhold til baseline etter 6 måneders behandling med curcumin og quercetin. Quercetin er en flavonoid funnet i citrus frukter, sort- og grønn te, rød løk, kapers, grønnsaker, grønne blader og tranebær.

Curcumin er også godt egnet i kombinasjon med probiotika. Vi anbefaler spesielt Probioform som trolig er Norges kraftigste probiotika. Det flytende bakterietilskuddet inneholder hele 90 ulike og aktiviserte bakteriestammer. Det gir fordeler i form av et langt bredere spektrum av viktige magebakterier enn de fleste andre former for probiotika. I tillegg er Probioform basert på økologiske ingredienser (men enda ikke sertifisert). Og fordi Probiform inneholder aktiviserte bakterier i flytende form kommer de fram til tarmen i langt større antall enn kapselprodukter der en stor andel av bakteriene dør i møte med magesyren.


11. Nyere forskning indikerer i laboratorium at gurkemeie og curcumin potensielt kan være aktuelt ved:

 • Menstruasjonssmerter
 • Inflammasjoner og smertetilstander
 • Infeksjoner, sykdom og degenerative tilstander
 • Fordøyelsesproblemer og tarmgass
 • Depresjoner
 • Overvekt og fedme
 • Høyt kolesterol
 • Blodpropp
 • Frie radikaler og oksidative skader
 • Diabetes
 • Kreft
 • Leverskader og detox
 • Akne og ulike hudlidelser som psoriasis
 • Nevrodegenerative sykdommer som Parkinsons og Alzheimers

12. Hvem kan ta Gurkemeie og hvilke naturprodukter omtalt på HealthierEurope.info innholder Gurkemeie og Curcumin?

Gurkemeie har potensielt mange flotte egenskaper og er et krydder du kan benytte mer av på kjøkkenet og til det meste. Gurkemeie er trygt i bruk for omtrent alle, men gravide og personer som har problemer med gallen rådes å konsultere med lege før eventuell bruk utover normalt krydder til maten. Personer som benytter medisiner som blodfortynnende bør også konsultere lege før inntak av gurkemeie eller curcumin i form av helsekost.

Fordi curcumin i gurkemeie har begrenset biotilgjenglighet, selv ved høye doser, anbefales det å ha sort pepper i mat sammen med gurkemeie for bedre effekt. Ved betennelser i muskler og ledd anbefales også ingefær og bromelain (et enzym anbefalt for fordøyelsen som finnes i ananas) sammen med gurkemeie for økt effekt. Gurkemeie inneholder normalt kun 3 – 5 prosent curcumin, det er med andre ord sterkt begrenset hvor mye curcumin man greier å få i seg bare ved å krydre maten, men husk at krydderet også har mange andre bioaktive stoffer, så er du en storforbruker av gurkemeie trenger du kanskje ikke å ta curcumin tilskudd. Her følger uansett noen naturlige og populære kosttilskudd som inneholder gurkemeie:


13. Gurkemeie og curcumin tilskudd og annen helsekost som inneholder curcumin i effektiv dosering fra Altshop og andre nettbutikker:

1). Gurkemeie Supreme, Ekstra Sterk - 60 kapsler - Gaia Herbs - Dette er et rent og økologisk naturprodukt med superkritisk ekstrakt fra sort pepper og gurkemeie i tillegg til curcumin for optimal utnyttelse av alle de bioaktive stoffene i gurkemeieroten, et svær populært kosttilskudd. Dosering er 1 til 2 kapsler per dag med mat og vi hører svært gjerne dine erfaringer med dette tilskuddet om du prøver det eller allerede kjenner til det. Normal pris er kr 440 + frakt, men du får også mengderabatt og gratis frakt fra kr 1500. En flott kombinasjon med Gaia sitt curcumin tilskudd er for eksempel "Oil of Life" og / eller "Food Grown" serien. Du finner flere tilskudd tilpasset både ulike behov og ulike stadier i livet.

2). Functional Greens - Weight balance - 120 gram urteformel for vektkontroll - Dette er ikke noe typisk slankeprodukt. Her får du hele 250mg Curcumin sammen med ingefær og pepperekstrakter i pulverform som gjør at du får bedre opptakk enn curcumin i tablettform. Weight balance passer for alle som ønsker å gå ned i vekt eller forebygge vektoppgang (det betyr ikke at du kan spise ekstra usunt), og spesielt om du også har leddplager. Urteblandingen støtter de viktigste prosessene i kroppen for å motvirke at du legger på deg og for å bidra til vekttap. Det økologiske urtekosttilskuddet får ekstra god effekt sammen med de to andre urteproduktene i Functional Greens serien, Energy og Youth Fountain. Det er fordi urtene og virkestoffene er synergistisk sammensatt over hele produktserien. Velger du å prøve Weight balance anbefales det å ta kosttilskuddet i minst 3 måneder for å gi kroppen den riktige stimuleringen over langt nok tid. Produktet koster kr 424, men bestiller du for 3 måneder på en gang får du 25% rabatt, totalt for 3 måneders forbruk blir da kr 960. PS! Det vil da være strategisk å finne ett produkt til i nettbutikken slik at du kommer over kr 1000 og oppnår gratis frakt.


Har du spørsmål til artikkelen, forslag til utbedringer eller annet hører vi svært gjerne fra deg, takk for hjelpen!


Kilder til denne artikkelen om gurkemeie og curcumin:

Curry mot kreft:
http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.6853625

Karri kan hindre skrumplever:
http://www.forskning.no/artikler/2003/mars/1048159817.15

Vil bekjempe kreft med krydder: http://www.abcnyheter.no/nyheter/vitenskap/100928/vil-bekjempe-kreftceller-med-krydder

Naturlig kur for Alzheimers sykdom (engelsk klipp): http://video.foxnews.com/v/4337733/natural-cure-for-alzheimers-disease?

Krydderet som holder deg slank: http://www.klikk.no/helse/dinkost/vektkontroll/article463481.ece

Fra krydder til medisin: http://www.forskning.no/artikler/2010/desember/273326

Gult krydder mot Alzheimer: http://www.forskning.no/artikler/2007/juli/1184660661.29

Curry kan hjelpe mot malaria:
http://www.dinside.no/349341/curry-kan-hjelpe-mot-malaria

Indisk mat holder hjernen ung:
http://www.dinside.no/349337/indisk-mat-holder-hjernen-ung

Gurkemeie mot leddgikt:
http://www.dinside.no/351223/gurkemeie-mot-leddgikt

Les om gurkemeie på Naturalnews.com:
http://www.naturalnews.com/turmeric.html

Les om gurkemeie og curcumin på DrMercola.com:
Dr. Mercola

Curcumin inhibits cholesterol uptake in Caco-2 cells by down-regulation of NPC1L1 expression:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2865464/

Les om hvordan bioperine øker opptaket av curcumin:
http://www.bioperine.com/curcumin.html

 

 

 

 

Returner til toppen av siden

Copyright© 2018 www.HealthierEurope.info

 

 
Effektive kosttilskudd